Facebook vil selge sinnstilstanden din

Lisens: CC0 - geralt

Facebook vet mye mer om deg enn du er klar over. Hver gang du logger deg på Facebook, klikker på noe i nyhetsstrømmen, kommenterer et bilde eller ser en video, sender en melding med Messenger eller liker et bilde på Instagram så lagres et nytt datapunkt om deg. Du trenger ikke en gang på være på Facebook, de følger deg på resten av nettet også. Og nettbruken din forteller mye om deg. Så mye at Facebook kjenner sinnstilstanden din, og vil selge den til annonsører.

Dette er science fiction uten rot i virkeligheten, tenker du kanskje. Nei, dette er virkeligheten. Facebook har lagret mye data om deg, i tillegg til data fra 2,2 milliarder andre aktive brukere. Med så enorme datamengder er det mulig å lage modeller som forteller noe om hvem du er eller hva du tenker på.

Et eksempel på hva Facebook kan tolke ut fra våre handlinger på nettet er programmet deres for å oppdage potensielle selvmordsforsøk. Ved hjelp av kunstig intelligens oppdager Facebook mønstre i nettbruken din som kan være kjennetegn på at du er suicidal. De håper at dette skal være med på å hindre selvmord.

Men denne teknologien brukes altså ikke bare til gode formål. I en intern rapport fra Facebook ble det avslørt at de kunne identifisere når en tenåring følte seg "usikker", "verdiløs", "engstelig" eller "nervøs". Denne informasjonen ville de selge til annonsører. Dette er ikke bare oppsiktsvekkende, det er også dypt uetisk.

Facebooks eksperimenter med våre sinnstilstander går enda lenger enn å forsøke å finne ut hvorden vi føler oss, de ser også på hvordan de kan endre sinnstemningen vår. I et storstilt forsøk på nærmere 700.000 mennesker testet de hvordan endringer i nyhetsstrømmen påvirket humøret til forsøkspersonene. Dette gjorde de uten å informere brukerne om forsøket som ble utført på dem.

Vi er vant med at Facebook gir oss tilpasset reklame, men det har vært basert på demografi-data, nett-adferd og interesser. Når følelser og sinnstemning blir en del av kriteriene for reklamen som er rettet mot oss, begynner det å bli skremmende. Når det rettes spesielt mot sårbare og usikre ungdommer, er det umoralsk.

Det er vanskelig å unngå å bruke Facebok-tjenester, til det har de fått en alt for stor og viktig posisjon i samfunnet. Derfor er det ekstra viktig å være bevisst på hva de vet om deg, og hva de bruker kunnskapen til. I tillegg kan det være greit å si tydelig ifra når de trår over noen grenser som de ikke bør krysse.


Depresjon